Sunday, January 31, 2010

Kuasa Minda : Berkomunikasi Dengan Minda Anda (part 1).

Kuasa Minda : Berkomunikasi Dengan Minda Anda (part 1).
Jul.25, 2007 in Kuasa Minda/Kekuatan Otak, NLP

Applikasi kuasa minda yang pertama akan kita perkatakan dalam blog ini adalah bagaimana anda berkomunikasi dan memberi arahan kepada minda anda.

Sebenarnya, minda anda mempunyai kekuatan untuk merealisasikan atau menarik apa sahaja yang anda inginkan TETAPI bergantung bagaimana kekuatan yan telah dapat anda bentuk pada minda anda. Dan jika “bahasa” komunikasi yang digunakan betul dan mudah difahami oleh minda anda, maka semakin mudah anda dapat merealitikan keinginan anda itu.

Bagaimanapun, setiap teknik yang saya terangkan tidak akan saya perjelaskan secara “detail” kerana beberapa teknik ini sebenarnya telah banyak disentuh oleh beberapa blog tetapi saya akan menyarankan kepada anda untuk membaca melalui blog tersebut tentang bagaimana anda boleh menggunakan teknik2 tersebut.

Bagaimanapun, bagi konsep-2 tertentu saya akan cuba menerangkannya kepada anda pendekatan yang sedikit berbeza iaitu mengikut aliran yang sesuai dengan pendekatan saya.

Teknik komunikasi yang ingin saya terangkan adalah teknik arahan kepada minda iaitu visualisasi kreatif atau gambaran imej tentang sesuatu objek atau situasi yang saudara inginkan.

Sebenarnya, visualisasi adalah teknik yang sangat berkesan dan paling berkesan untuk diterima oleh minda manusia. Kebanyakaan manusia telah terlupa untuk menggunakan kehebatan yang telah ada di dalam diri kita ini. Bagi orang melayu, cerita angan-angan mat jenin telah menjadi momokan untuk kita kerap berangan-angan atau sebenarnya menggunakan visualisasi sebagai alat memanifestasikan keinginan kita.

Blog yang boleh dibaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang teknik ini :
linncomel.com
shueqry.blogspot.com

Amar Mahmood x+

P.S : Bagi ibubapa, jangan halang anak-anak anda berfantasi kerana ia akan menghalang kebolehan kreatif yang memang telah wujud dalam diri manusia. Kebolehan berfantasi dari kecil akan menghasilkan anak-anak yang bercita-cita besar dan berfikiran (berjiwa) besar.

No comments:

Post a Comment

Jemputan Program Latihan

Bagi Tuan/Puan yang berminat untuk menjemput saudara Amar Mahmood ke program atau sebarang aktiviti latihan bagi Organisasi dan kumpulan tertentu, Tuan/Puan boleh menghubungi nombor berikut : 012-6990793 atau email terus ke email beliau : amar_sukses@yahoo.com

Sekian, Terima Kasih
Admin