Sunday, January 31, 2010

MINDA ISLAM : Minda Pemimpin Agung- Rasulullah

MINDA ISLAM : Minda Pemimpin Agung- Rasulullah
Jul.13, 2007 in Kuasa Minda/Kekuatan Otak, NLP

Asalamualaikum….
Hari ini saya ingin membuka minda kita tentang satu lagi kehebatan yang kita miliki. Sebagai seorang Islam, sebenarnya kita telah mempunyai ‘ikon’ atau idola yang sepatutnya kita tiru atau ‘model’ kan.

Baik sebagai seorang pemimpin di tempat kerja , pemimpin di rumah, pemimpin masyarakat apatah lagi sebagai seorang pemimpin negara….kita sebenarnya boleh mencontohi atau meniru kehebatan Pemimpin Agung- Nabi Muhammad saw dalam memimpin pengikutnya.

Mungkin kita banyak didedahkan dengan buku2 yang menunjukkan kehebatan pemimpin barat seperti Abraham Linchon, Napolean, Gandhi,Winston Churchill,Roosevelt dan sebagainya. Mungkin kita boleh cuba meniru cara mereka memimpin pengikut mereka tapi tahukah anda betapa kita tidak begitu serius dalam mengkaji bagaimana Rasulullah berfikir sehingga hari ini Islam tetap kekal sebagai sebuah agama yang paling cepat berkembang di dunia.

Tahukah anda betapa Rasulullah telah memerintah sebuah empayar Islam yang sangat hebat? Tahukah anda bagaimana Rasulullah bersama-sama berjuang di medan perang bukan seperti pemimpin hari ini. Bukan itu sahaja malahan Rasulullah juga adalah ’strategist yang hebat’?

Fikirkan bagaimana Rasulullah sentiasa bersama-sama melihat masalah umat-umat Baginda. Bagaimanakah Baginda boleh membuat vision sebuah empayar Islam yang sangat hebat di zaman tersebut. Dan perbagai lagi kehebatan Rasulullah yang tidak mampu ditandingi oleh mana-mana pun pemimpin dunia (dan memang tidak sepatutnya kita mebandingkannya- tetapi sekadar ingin membuka minda kita)

Jadi kenapa kita tidak mengkaji apakah rahsia atau bagaimanakah cara Rasulullah berfikir supaya kita boleh meniru dan menjadikan Rasulullah sebagai model Agung seorang pemimpin.

Beruntungnya kita….

P.S : Masih menunggu sebuah buku kepimpinan yang hebat ini..
P.S.S: Bezakan ini…Seorang manager berkata; ”go”… tetapi seorang leader pula berkata ”Let go”…

No comments:

Post a Comment

Jemputan Program Latihan

Bagi Tuan/Puan yang berminat untuk menjemput saudara Amar Mahmood ke program atau sebarang aktiviti latihan bagi Organisasi dan kumpulan tertentu, Tuan/Puan boleh menghubungi nombor berikut : 012-6990793 atau email terus ke email beliau : amar_sukses@yahoo.com

Sekian, Terima Kasih
Admin