Sunday, January 31, 2010

Kuasa Minda DI Dalam Islam

MINDA ISLAM : Kuasa minda Di Dalam Islam
Jul.06, 2007 in Kuasa Minda/Kekuatan Otak, Spiritual

Saya pernah terbaca sebuah artikel yang mengatakan motivasi dan pembangunan diri melalui teknik kekuatan minda banyak berasaskan pemikiran ahli psikologis Barat.

Saya berasa keliru apabila tanggapan dan persepsi yang dibuat tanpa mereka meneliti dan mengkaji sains minda itu sendiri.

Tidak dinafikan, yang kaedah dan sains minda ini memang banyak ditulis dan dikaji secara meluas di Barat. Malahan jika anda rajin untuk surf di internet ada beratus-ratus buah buku dan website yang membawakan penggunaan kusa minda dalam mencapai apa yang kita inginkan.

Jadi, adakah suatu kaedah yang sangat baik dan terbukti berkesan tidak boleh digunakan oleh kita seorang penganut Islam?

Jika anda seorang pengamal disiplin minda, anda akan dapati dalam Islam sendiri applikasi dan amalan teknik minda telah ada semenjak zaman Rasulullah lagi.

Kaedah affirmasi (self-talk) sebenarnya kita telah amalkan setiap hari. Umat Islam telah disunatkan dengan memulakan pagi dengan kalimah kesyukuran kepada Allah sebagai satu konsep penghargaan (gratitude) yang menunjukkan kita berterima kasih kepada Allah kerana telah diberikan usia yang panjang setiap hari. Selepas solat subuh, kita akan berdoa dengan ayat-ayat yang positif (seperti dipanjangkan usia, dilimpahkan rezeki, dilindungi dari sebarang kecelakaan dan sebagainya). Setiap hari paling kurang, kita telah membuat 5 affirmasi yang akan memprogramkan minda kita dengan apa yang kita inginkan.

Itu belum lagi dengan solat malam atau tahajud di mana umat Islam akan menggunakan waktu malam hari untuk berdoa dan memohon keredhaan dari Allah. Kenapa malam hari?

Ini membuktikan semenjak zaman Rasulullah lagi, Baginda telah memahami yang minda manusia mudah mencapai ketenangan untuk bersembahyang dan berdoa pada waktu tengah malam.

Jadi terpulang kepada anda untuk menilai dan membuat kesimpulannya sendiri. Insya Allah, saya akan mengupas penggunaan minda ini dan applikasinya di sudut Islam dan akan membuktikan konsep sains minda ini telah wujud di dalam Islam semenjak zaman Rasulullah lagi.

Sebagai manusia biasa saya hanya boleh memberikan apa yang saya ketahui dan sentiasa belajar untuk membaiki diri saya.

Hanya Allah yang menguasai dunia yang nyata dan dunia yang ghaib.

Amar Mahmood
The Mind Empowerment Centre

No comments:

Post a Comment

Jemputan Program Latihan

Bagi Tuan/Puan yang berminat untuk menjemput saudara Amar Mahmood ke program atau sebarang aktiviti latihan bagi Organisasi dan kumpulan tertentu, Tuan/Puan boleh menghubungi nombor berikut : 012-6990793 atau email terus ke email beliau : amar_sukses@yahoo.com

Sekian, Terima Kasih
Admin