Wednesday, February 3, 2010

Tahukah Anda, kepercayaan dan emosi yang anda miliki kemungkinan diwarisi dari keturunan Anda?

Dec.06, 2009 in Bicara Penulis/Falsafah/Kritis/, Kesihatan Minda & Emosi (Stres/depresi/kerunsingan/, Mindset, Mentaliti, Belief & Kepercayaan, Terapi dan Psikologi Energi

Revolusi kajian saintifik telah membuktikan bahawa secara tidak kita sedari, banyak kepercayaan dan emosi yang kita miliki hari ini merupakan “peninggalan” dari ibubapa, datuk nenek ataupun keluarga kita sebelumnya.

Ia tersembunyi dikodkan ke dalam sistem genetik kita iaitu melalui DNA. Selain dari memiliki data tentang rupa bentuk fizikal, DNA juga membawa rekod dan maklumat tentang bentuk emosi dan kepercayaan (beliefs) dari keturunan kita.

Banyak kajian telah direkodkan. Bagaimanapun Margaret Ruby iaitu seorang pengasas dan pengajar di dalam bidang penyembuhan dan founder PosibilitiesDNA telah menulis secara panjang lebar tentang impak yang dimainkan oleh genetik manusia ke atas tingkahlaku manusia melalui buku beliau “The DNA of Healing”.

Malahan jika kita rajin melayari internet ini, kita akan menemui pelbagai artikel yang mengupas penemuan ini.
Saya melihat ini sebagai menjawap pelbagai persoalan besar yang sebelum ini kerap difikirkan oleh ramai pakar-pakar psikologis. Kenapa sesuatu bangsa dan kelompok masyarakat tertentu mempunyai beberapa persamaan tingkahlaku yang tertentu?

Contohnya; kenapa tabiat “melatah” kebanyakannya melingkari kaum melayu? Kenapa seseorang individu yang mempunyai keluarga yang pernah mempunyai masalah kesihatan mental lebih cenderung untuk mengalami masalah yang sama? Kenapa Ibubapa yang mempunyai sikap panas baran selalunya juga diturunkan kepada ahli keluarganya yang lain? Dan pelbagai persoalan yang lain yang sangat menarik untuk dikupas dan difikirkan bersama…..

No comments:

Post a Comment

Jemputan Program Latihan

Bagi Tuan/Puan yang berminat untuk menjemput saudara Amar Mahmood ke program atau sebarang aktiviti latihan bagi Organisasi dan kumpulan tertentu, Tuan/Puan boleh menghubungi nombor berikut : 012-6990793 atau email terus ke email beliau : amar_sukses@yahoo.com

Sekian, Terima Kasih
Admin